Zoete wortel-linzensoep

Linzen hadden ooit nogal een ‘geitenwollen-sokken’ imago, maar die tijd ligt ver achter ons want inmiddels zijn ze heel erg hip. En dat is maar goed ook, want linzen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook enorm gezond. Linzen zijn peulvruchten en ze zitten bomvol vezels wat goed is voor een gezonde spijsvertering. Verder zijn linzen rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Ik gebruikte nu groene linzen.

De wortels en bataat geven de soep een zoete smaak. Wat de zoete aardappel speciaal maakt ten opzichte van de gewone doorsnee aardappel is dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen in het bloed.

Al met al past dit recept mooi in mijn thema gezond, snel en betaalbaar. Bovendien is het heel goed een dag van te voren klaar te maken. Handig als je een drukke dag voor de boeg hebt!

zoete-wortel-linzensoep4/5 personen:
2 uien
1 rode peper
1 verse gember
6 theel currykruiden
200 g groene linzen
500 g bataat
1 kg peen
1 (bio) groenten bouillonblokje
2 eetlepels olijfolie
peper en zout

Variatie tip (met iets meer calorieën)

Garneer de soep met een eetlepel crème fraiche of kokosmelk

  1. Snipper de ui.  Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn. Schil de gember en snijd fijn.
  2. Kook ca. 500 ml water per persoon.
  3. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, rode peper en gember 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de currykruiden en groene linzen toe en bak al roerende 30 seconden mee. Voeg het kokende water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Breng afgedekt aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.
  4. Schil ondertussen de bataat en snijd in blokjes. Snijd de peen in dunne plakken. Voeg beide na 5-10 minuten koken toe aan de linzen.
  5. Haal de soeppan van het vuur en pureer met een staafmixer. Pureer de soep naar wens fijn of grof. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Verdeel de soep over de soepkommen, garneer met de crème fraiche/kokosmelk en serveer met brood.
Chat openen