Verschillende soorten honger

Herken je dat? Je hebt eigenlijk geen trek maar eet toch meer dan je eigenlijk wilde. Als je last hebt van snaai/eetbuien en regelmatig meer eet dan je van plan was, dan kan het helpen om te onderzoeken wat voor honger je precies hebt.

Er zijn verschillende typen honger: ooghonger, neushonger, oorhonger, mondhonger, maaghonger, hoofdhonger en harthonger.

1. Ooghonger

Herken je dat je ogen zijn groter dan je maag? Je zit eigenlijk al vol maar je vriendin komt met een schaal hapjes aanzetten die er overheerlijk uitziet. Je ogen zeggen: daar heb ik wel zin in! Terwijl je maag al verzadigd is.

2. Neushonger

Je komt bij de bakker binnen en het ruikt naar versgebakken croissantjes. Moeilijk om te weerstaan.

3. Oorhonger

Van het geluid van iemand die eet, kun je ook trek krijgen. Denk maar aan iemand die naast je een zak chips openmaakt en opeet. Of wanneer iemand heel smakelijk over een recept praat kun je ook zin in eten krijgen.

4. Mondhonger

Je wilt iets lekkers in je mond. Honger van de mond is het verlangen naar een plezierige sensatie. Als we deze honger willen bevredigen is het belangrijk om bewust te eten en goed te kauwen.

5. Maaghonger

De echte ‘honger’. Je maag voelt leeg en kan zelfs gaan knorren. Je hebt te lang niet gegeten.

6. Hoofdhonger

Deze honger is gebaseerd op je gedachten. Je hebt bv hard gewerkt en je zegt tegen jezelf: “ik verdien nu een lekkere koek”. Als we met aandacht eten, dan luisteren we naar onze lichaamssignalen in plaats van naar ons hoofd.

7. Harthonger

Als je eet om een bepaald gevoel te dempen bv frustratie, eenzaamheid, leegte, verdriet, verveling. Er is geen enkel soort voedsel dat deze vorm van honger kan stillen. Je raakt nooit verzadigd. Het is belangrijk om naar je hart te luisteren. Zoek naar het verlangen wat achter deze honger schuilt.

Tip: Hou eens een aantal dagen bij als je wilt gaan eten van welke soort honger er sprake is.  Zo krijg je meer inzicht in jouw hongergevoelens en onderliggende behoeften. Honger van de mond, hart en het hoofd zijn vaak redenen voor mensen om te veel te eten.

Mocht je hierover meer wil weten kun je altijd contact opnemen met VitaMens tel.: 06-50852581.

Marielle Hoogenbosch Vitaliteitscoach en Gewichtsconsulent in Gorinchem e.o. is oa gespecialiseerd in emotie-eten. Ze helpt je naar een blijvend gezond gewicht door stap voor stap je patronen te doorbreken.

Chat openen