Test emotie-eten

Eetproblemen, emotie-eten? 
Ook dan kun je bij VitaMens terecht. Ik help je ondermeer volgens de methodiek “Uit de ban van eetbuien” van Joanna Kortink.
 
Herken jij jezelf als Emotie-eter? Heb jij de neiging je lastige gevoelens als verdriet, irritaties, stress of onrust te dempen met een laag chocola en koekjes? Of vind je het juist lastig verleidingen op feestjes, in een restaurant etc te weerstaan? Doe de test en check of je nou wel of niet je emoties een beetje weg-eet.

Test – Ben ik een emotie-eter?

Spelen gevoelens een rol in jouw eetgedrag? Beantwoord de vragen in deze test en je komt erachter.

Geef in onderstaande lijst bij alle uitspraken aan in hoeverre ze voor jou gelden. 1= nooit 2= nauwelijks 3= soms 4= regelmatig 5= vaak 6 = heel vaak

0 vaak heb ik gevoelens van onbehagen zonder precies te weten wat ik voel.
0 vaak kan ik niet de juiste woorden vinden om mijn gevoelens te beschrijven.
0 ik vind het vaak moeilijk om mijn gevoelens onder woorden te brengen.
0 ik eet vaak om negatieve emoties niet te hoeven voelen.
0 ik vind het moeilijk om aan te geven wanneer mijn maag leeg is en ik honger voel in mijn maag.
0 als ik me naar voel heb ik heel sterk de behoefte om te gaan eten.
0 als ik eet dan heb ik even geen last van negatieve gevoelens.
0 als ik eet geeft dat een gevoel van tijdelijke troost en voldoening.
0 nadat ik gegeten heb komen na verloop van tijd die negatieve gevoelens weer terug.
0 ik eet gedurende de dag vaak kleine hoeveelheden, maar bij elkaar is dat meer dan wat anderen eten.

0 als ik alleen ben of me verveel ga ik vaak eten.
0 ik eet vaak gedachteloos.
0 ik heb vaak een hevig verlangen naar eten.
0 ik vind het moeilijk om aan te geven wanneer mijn maag vol zit.
0 ik schaam me vaak over mijn eetgedrag.
0 ik denk vaak negatief over mijn lichaam.
0 ik denk vaak negatief over mezelf.
0 mijn gewicht is behoorlijk toegenomen.
0 mijn gewicht is hoger dan wat normaal is voor mijn lengte en leeftijd.
0 mijn gewicht schommelt nogal.

Uitslag

Score lager dan 30

Jij hebt niet of nauwelijks last van emotie-eten. Je bent in staat om je gevoelens te herkennen en die ook onder woorden te brengen. Je gaat bij negatieve emoties niet meer eten. Ook heb je geen last van de lichamelijke gevolgen van emotie-eten.

Score tussen 31 en 60

Jij hebt slechts een enkele keer moeite met het herkennen en verwoorden van emoties, maar dat is geen standaard patroon. Meestal eet je alleen als je een lichamelijk behoefte hebt aan eten. Je gebruikt eten zelden als troost. Ze hebt een vrij positief zelfgevoel.

Score tussen 61 en 90

Je hebt regelmatig moeite met het herkennen en uiten van emoties en gaat daarbij meer eten dan de bedoeling was. Bij negatieve gevoelens krijg je de neiging om te gaan eten. Je gewicht kan daardoor toegenomen zijn en misschien ben je ontevreden over jezelf.

Score tussen 91 en 120

Jij bent een echte emotie –eter, je hebt veel moeite met het herkennen en uiten van je gevoelens. Negatieve emoties probeer je te on- derdrukken of weg te werken door veel te eten. Hierdoor kan je gewicht zijn toegenomen. Je ervaart vaak ontevredenheid over jezelf en je gewicht.

Copyright: Joanna Kortink en Greta Noordenbos
Uit de ban van Emotie-eten: een nieuwe oplossing voor eet en gewichtsproblemen 2011, Servire, Kosmos Uitgevers, Utrecht, Antwerpen
ISBN 978-90-215-4916-3.

Chat openen