compass

Veelgestelde vragen

Een leefstijlcoach is iets voor jou wanneer je blijvend een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen. Daarbij focust de coach zich op gezond eten, voldoende bewegen en op tijd ontspannen en je rust pakken. Afhankelijk van welke obstakels je ervaart, werkt een leefstijlcoach samen met je aan onder andere je motivatie, je valkuilen, het vergroten van je wilskracht, het veranderen van oude gewoontes  en het voorkomen van terugval etc. Op die manier coacht een leefstijlcoach je stap voor stap bij het realiseren van een leefstijl waar je je goed bij voelt, die bij je past en voor je werkt.

Een vitaliteitscoach gaat nog een stapje verder. Wil je niet alleen je leefstijl een gezonde boost geven, maar ook je mentale en emotionele welzijn verbeteren of vergroten? Dan is een vitaliteitscoach de persoon die je verder kan helpen. Een vitaliteitscoach heeft een integrale aanpak. Daarbij wordt dus niet alleen naar de fysieke aspecten (zoals voeding, bewegen en bijtijds herstellen) in jouw leven gekeken.

Deze coach besteedt eveneens aandacht aan jouw gedachten, overtuigingen, zorgen en visie. En kijkt naar hoe je omgaat met je emoties, hoe je communiceert met anderen en de relaties die je onderhoudt met de mensen om je heen. Ook komen jouw kernwaarden, levensmissie en zingeving aan bod, evenals de mate waarin je jezelf kunt motiveren en doelen en prioriteiten kunt stellen.

Kortom, een vitaliteitscoach begeleidt, motiveert en enthousiasmeert je om je zowel lichamelijk gezond en fit te voelen als geestelijk en emotioneel vitaal. Gelukkig voor jou ben ik zowel leefstijl- als vitaliteitscoach 😉

Ik heb de HBO opleiding tot Leefstijl- en vitaliteitscoach gevolgd bij Sonnevelt opleidingen. Deze bestond uit de opleiding voor stresscounselor, vitaliteitscoach, gewichtsconsulent en mental coach.

Tijdens de coachopleiding heb ik allerlei vaardigheden opgedaan en technieken geleerd. Zelf ben ik ook gecoacht en heb ik alle oefeningen gedaan die ik wellicht ook met jou ga doen, zodat ik weet wat ze teweeg kunnen brengen.

Daarnaast heb ik me verder verdiept in acceptatie en commitment training bij overgewicht en stress en deed ik een aparte cursus voor emotie-eten. In 2020 behaalde ik mijn diploma mindfulness trainer en mocht ik mindfulness geven aan groepen en individuen. Dit is een mooie training voor mensen die veel stress ervaren.

Daarnaast ben ik me steeds verder gaan verdiepen hoe ik mensen met voeding en suppletie extra kan ondersteunen bij klachten als EMB therapeut en orthomoleculair voedingsadviseur. Deze therapie kan ook heel goed preventief ingezet worden om te kijken waar je jouw gezondheid en immuniteit op dit moment kunt verbeteren.

Tijdens het kennismakingsgesprek stellen we onszelf aan elkaar voor en ben ik benieuwd hoe je me hebt gevonden en waarom. Ik wil graag weten waar je aan wil werken en wat je daar hiervoor al mee gedaan hebt.

Bv. wil je graag afvallen, werken aan minder stress, zelfvertrouwen, energie of bepaalde klachten? Vervolgens zal ik je uitleggen hoe ik werk en hoe het traject er ongeveer uit zal komen te zien. Je mag je verwachtingen naar me uitspreken en dat zal ik ook naar jou doen.

Of ik jou ga coachen hangt af van jouw motivatie en of er een klik is tussen ons. Jouw motivatie is heel belangrijk, omdat ik het werk niet voor jou kan doen. Je moet zelf heel graag willen, écht willen werken aan een verandering in jezelf en je leven. Als dat zo is, ga ik jou heel graag begeleiden. Maar het moet wel klikken tussen ons, dus daar mogen we allebei open en eerlijk over zijn. Als we er samen voor kiezen een coachtraject in te gaan, plannen we de eerste afspraak voor een intakegesprek.

Een intakegesprek duurt ongeveer 1 uur. Afhankelijk van je doel, stel ik je vragen. Indien gewenst doen we een bloedtest waardoor we nog een completer beeld krijgen waar je aan kunt werken.

Als je komt om af te vallen, ga ik ook een lichaamsmeting doen en krijg je direct ook een plan mee om thuis mee aan de slag te gaan. Hiermee krijg je ook hulp van een handige app met meer dan 1500 recepten!

Als je op fysiek vlak wat wil veranderen, is het goed om een 0-meting te doen aan het begin van een traject. Ik ga jouw lichaamssamenstelling meten; gewicht, BMI, vetpercentage, visceraal vet (vet rondom de vitale organen), vetvrije massa, spiermassa en Basaalmetabolisme (BMR).

Mijn ervaring is dat het bij afvallen helpt om een plan te hebben. Dit plan krijg je mee in de vorm van voedingsschema’s waar je zelf pro-actief mee bezig kan gaan.

Alleen op het gebied van voeding, beweging en eventueel slaap zal ik jou adviezen geven. Voor de rest, dus op het gebied van jouw gedachten, emoties, dromen, verlangens, missie, kwaliteiten, motivatie en daadkracht etc, stel ik me puur op als coach en zal ik je een spiegel voorhouden en veel vragen stellen.

De antwoorden op jouw vragen zitten al in jou; jij hebt je “eigen wijsheid. Die gaan we samen naar boven halen door middel van gesprekken en allerlei oefeningen.

Afhankelijk van waar je voor komt duurt een coachingssessie van 90 minuten tot 30 minuten in een latere fase.

Als je komt om af te vallen spreek ik vaak aan het eind van een traject nog kort af bv 15 minuten in de zoveel tijd, zodat er ook een stuk nazorg is om het gedrag vast te houden.

Tijdens een coachgesprek praten we over de dingen waar jij over wil praten. Daarnaast doen we oefeningen die je aan het denken zetten. Soms laat ik je schrijven of tekenen en een andere keer doen we een meditatieoefening als het gaat om stresscoaching.

Het is maar net wat zich voordoet en waar jouw behoefte ligt. Ik probeer dat zo goed mogelijk aan te voelen. Als je komt om af te vallen doen we ook we weegmoment tijdens de consulten.

Het aantal coachsessies verschilt van persoon tot persoon en is ook een beetje afhankelijk van het probleem waaraan je wilt werken.

In het begin is het goed om elke week één keer te komen. Na een aantal sessies maken we de tijd ertussen wat langer en kom je elke twee weken een keer of op het laatst één keer per maand. Maar alles gaat in overleg

Een traject is klaar als je jouw doelstelling bereikt hebt of als je voelt dat je zelfstandig verder kunt. Natuurlijk kun je altijd nog een afspraak met me maken na een paar maanden, wanneer je behoefte hebt aan “onderhoud” of een extra gesprek. Niemand verplicht je om langer te komen dan je wilt, dat bepaal je helemaal zelf en in overleg met mij.

Het is mogelijk dat ik je soms een opdracht mee naar huis geef. Dit kan het invullen van een vragenlijst zijn of bijvoorbeeld het oefenen van iets waar we het tijdens de coaching over gehad hebben. Een nieuwe leefstijl implementeren kost tijd en gaat niet vanzelf. Daarom is het belangrijk dat je daar dagelijks mee bezig bent.

Nee, in principe blijft alles wat wij bespreken tussen ons. Mocht ik behoefte hebben om bij collega-coaches extra advies in te winnen, zal ik dit van tevoren met je bespreken.

Ja, natuurlijk. Als het traject waarvoor je hebt gekozen afgelopen is en je hebt behoefte aan meer gesprekken, kun je deze los bijkopen.

Dat hoeft niet, maar is wel handig. Zeker als het adviezen op voedingsgebied betreft of als je samen met mij heldere doelen gaat formuleren. Ook kan het zijn dat ik je een opdracht mee naar huis geef en dan is het goed om deze te noteren.

Het is fijn als je zelf papier en pen meeneemt om dingen te kunnen noteren.

Ik zal me nieuwsgierig, open en zonder oordeel opstellen. Tijdens de coachsessie ben ik er volledig voor jou, heb je al mijn aandacht en zullen we werken met wat er op dat moment “is”. Ik zal je vragen stellen en een spiegel volhouden. Ik zal je inspireren en je helpen je bewust te worden van je gevoelens, gedachten, overtuigingen en valkuilen. Wat ik niet kan doen is jouw problemen voor jou oplossen. Ik kan je alleen aan de hand nemen en samen met jou zoeken naar de juiste weg en jouw optimale totaalbalans.

Misschien goed om ook te stellen: coaching is geen therapie! Bij coaching staan de huidige realiteit en de toekomst centraal. We kijken wel naar het verleden, omdat deze invloed heeft op het heden, maar zullen dit verleden niet “oplossen”. Coaching is een gelijkwaardig proces, waarbij de coach de coachee helpt met het bereiken van zijn doelen.

Ja het is zeker online mogelijk bv via teams of zoom.

Als je al een lange tijd een bloedtest wilt doen (regulier of iets anders) vanwege vage lichamelijke klachten, darmklachten, hormonale schommelingen, chronische stress of vermoeidheid dan kan de holistische EMB test veel duidelijkheid brengen en een kapstok zijn in jouw weg naar meer vitaliteit. De EMB test is een Energetische Morfologische Bloedtest die door middel van een klein vingerprikje kan worden afgenomen.

Met deze paar druppels bloed krijg je uitgebreide informatie over de conditie van je lichaam. Zo kunnen er o.a. signalen naar voren komen van eventuele vitaminen- en mineralentekortvoedselgevoeligheden, stresswaarden, hormonale disbalans en of de aanwezigheid van parasieten, schimmels en/of slechte bacteriën in je darmen die kunnen zorgen voor verstoringen in jouw lijf. 

Een team van experts van het lab analyseert het bloed op microscopisch en energetisch niveau. De uitslag van het lab combineer ik met de gegevens van onze intake, zodat ik een goede analyse kan maken. Ik zie het lichaam als een holistisch geheel waarbij ik vaak de koppeling kan maken tussen klachten – verstoringen – psyche. De uitslag gebruik ik als kapstok in mijn coaching en is een belangrijk onderdeel van mijn persoonlijk leefstijlplan voor jou. Het doel is dat jij je snel weer vitaal en gezond kunt voelen! 

Nee dit is altijd een keuze tijdens de intake, met of zonder bloedtest

Jazeker, we kunnen een afspraak maken op locatie of we kijken naar een prikpunt bij jou in de buurt. We zullen de uitslag bespreken via videobellen.

Er is niet veel bloed nodig, slechts 1 (in sommige gevallen 2) prikje in je vinger. En nee, het is slechts een klein prikje dus het doet geen pijn.

Ik stuur het bloed op naar het lab waar ik mee samen werk. Binnen ongeveer 3 weken ontvang ik de uitslag en zullen we een datum inplannen om het te bespreken.

Jazeker! Ieder mens is anders en ieder mens heeft een andere aanpak nodig. Op basis van de uitslag van de EMB zal ik advies geven en de rest van de coaching afstemmen.

Je mag me ten alle tijden al je vragen stellen of mij een berichtje.

Stel je persoonlijke vraag aan mij.

Chat openen