Beat the sugar!

Herkenbaar?

Suiker is lekker maar ook erg verslavend! Het gaat niet alleen om de lekkere smaak in je mond waar je verslaafd aan kunt raken. Bij het eten van zoetigheid wordt het geluk hormoon dopamine aangemaakt, wat je een fijn gevoel geeft.

Suiker zit tegenwoordig bijna overal in maar heeft een lichaam niks essentieels te bieden. Het biedt energie maar die is zo geconcentreerd aanwezig dat je je lichaam acuut stress bezorgt als je ervan eet. Je hormoonsysteem gaat allerlei maatregelen nemen om de suiker te verwerken en raakt daarvan uit balans. Suiker is dus geen lekkere energie voor je lichaam.

Slimmer

Wil je slimmer dan suiker zijn? Bedenk dan voor jezelf welke behoefte ervoor zorgt dat je op zoek gaat naar zoetigheid. Er kunnen vele antwoorden op deze vraag zijn:

  1. Door het veel eten van snelle koolhydraten en het eten van toegevoegde suiker gaat je lichaam vanzelf vragen om meer suiker.
  2. Je bent gewoon moe en hebt behoefte aan rust. De vermoeidheid in vertaal je: “ik heb energie nodig, dus suiker!”
  3. Je hebt behoefte aan voedingsstoffen; Als je overdag te weinig eet of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, ervaart je lichaam een tekort. Het zal proberen alles te eten wat het tegenkomt. Bij voorkeur dingen met veel brandstof erin.
  4. Behoefte aan gemak; Als je elke dag op een bepaald tijdstip een bepaalde vorm van snoep eet zal jouw automatische systeem daar de volgende dag weer om vragen.
  5. Behoefte aan troost, beloning, gezelligheid, aandacht etc.
  6. Stress

Ga eens na hoe dit bij jou werkt. Voor degenen die van zoet houden is er in ieder geval een troost! Wanneer je kunstmatig zoet gemaakte voeding vermijdt, worden je smaakpapillen geleidelijk gevoeliger voor zoet.

Om te onthouden

Koolhydraten zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Het is alleen beter om zo min mogelijk snelle en bewerkte koolhydraten te gebruiken zoals limonade, stroop, honing, gebak, snoep, koek, witte rijst en witte pasta. Eet in plaats daarvan langzame koolhydraten zoals groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Dit geeft je langdurige energie zodat je de dag aankunt!

Wil je nog meer weten over suiker in je voeding? Ik kwam dit leuke filmpje en bijpassende tool tegen:

 

Chat openen